-
-
Διάρκεια12 ώρες
-
Κόστος95 € / 2 Εγγραφές 70 €
-
Τόπος Υλοποίησης
-
- Εκδηλωση Ενδιαφεροντος

Είναι η τέχνη της οινοποίησης ή η επιστήμη της οινοποίησης? Είναι η δημιουργία του οίνου μια φυσική διαδικασία η οποία πραγματοποιείται μόνη της ή είναι απαραίτητες κάποιες επεμβάσεις? Υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος οινοποίησης? Οινοποιός είναι αυτός που δημιουργεί μεγάλες ποσότητες που οδηγούνται στην εμφιάλωση ή και αυτός ο οποίος θέλει να ετοιμάσει μερικές φιάλες να τις μοιραστεί με αγαπημένα του πρόσωπα σε ιδιαίτερες προσωπικές και οικογενειακές στιγμές?
Είναι ερωτήματα που απασχολούν τον καθένα που αποφασίζει να δημιουργήσει τον δικό του οίνο και τα οποία μαζί με πολλά άλλα θα απαντηθούν μέσα από αυτό το σεμινάριο που σκοπό έχει να σας δώσει την ευκαιρία να αποκωδικοποιήσετε μύθους έτσι ώστε στον επόμενο τρύγο να απολαύσετε το καλύτερο κρασί που δημιουργήσατε ποτέ.
Το σεμινάριο υλοποιείται με την υποστήριξη του Οινολογικού εργαστηρίου «Χημεία Γλεύκους»
Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου, θα είστε σε θέση να:
- Γνωρίζετε τη διαδικασία παρασκευής διαφορετικών ειδών οίνου
- Να εξοικειωθείτε με έννοιες που χρησιμοποιούνται μεταξύ οινοποιών και οινολόγων
- Να επιλέξετε την καταλληλότερη στιγμή του τρύγου
- Επιλέγετε και να χρησιμοποιείτε τα κατάλληλα οινολογικά υλικά για μια ολοκληρωμένη οινοποίηση
- Χειρίζεστε αποδοτικότερα τον εξοπλισμό σας και την πορεία της οινοποίησης
- Επιλέγετε και να χρησιμοποιείτε τον απαραίτητο εξοπλισμό και την κατάλληλη τεχνική για την εμφιάλωση
- Να χειριστείτε τον οίνο σωστά αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία της οινοποίησης
- Αναπτύξετε δεξιότητες γευσιγνωσίας
- Να είστε σε θέση να προσφέρετε έναν εξαιρετικό οίνο
Το σεμινάριο απευθύνεται σε:
- Σε επαγγελματίες αμπελοκαλλιεργητές που θέλουν να οινοποιήσουν
- Σε ερασιτέχνες αμπελουργούς που παράγουν μικρές ποσότητες κρασιού
- Σε οινοποιούς και εμπόρους κρασιών οι οποίοι αναζητούν άριστη ποιότητα προϊόντος
- Σε αρχάριους που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στον τομέα
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου αναλύονται οι παρακάτω θεματικές ενότητες:
Οινοποίηση/Λευκή και Ερυθρά-Ροζέ
- χειρισμοί μετά τη συγκομιδή (θραύση, διαχωρισμός, ζύμωση, κ.ά.)
- η διαδικασία της οινοποίησης
- κόστος οινοποίησης
- απαραίτητος εξοπλισμός για οινοποίηση και για τις απαραίτητες μετρήσεις
- απαραίτητες μετρήσεις σε γλεύκος και οίνο
- η σημασία των παραγόντων
- ενέργειες για βέλτιστο αποτέλεσμα
- σημαντικοί παράγοντες μετρήσεις
- οινολογικά υλικά και ο ρόλος τους στην οινοποίηση και σταθεροποίηση του οίνου
- σταθεροποίηση/ διαύγαση/ εμφιάλωση
- προστασία από οξειδώσεις
- εισαγωγή στη γευσιγνωσία - γενικές έννοιες
Κοσμάς Χαρισμανίδης. Ο Κοσμάς Χαρισμανίδης είναι πτυχιούχος του τμήματος χημείας της σχολής θετικών επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης με κατεύθυνση την αναλυτική Χημεία. Μέσα από τη διπλωματική του εργασία ασχολήθηκε έντονα με την κλασική αλλά και την ενόργανη χημική ανάλυση ενώ σαν μέλος επιστημονικής ομάδας συμμετείχε σε δημοσιεύσεις επιστημονικών συγγραμμάτων. Από το ίδιο τμήμα απέκτησε και το πτυχίο του Οινολόγου. Μέσα από το μεταπτυχιακό του στην Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων γεννήθηκε η Χημεία Γλεύκους, το οινολογικό εργαστήριο που ξεκίνησε την λειτουργία του τον Σεπτέμβριο 2013 και σκοπός του είναι να παρέχει επιστημονική υποστήριξη στους οινοποιούς και αποσταγματοποιούς της περιοχής. Στα 6 χρόνια έχει συνεργαστεί κατά καιρούς με μεγάλους και γνωστούς παραγωγούς της περιοχής ενώ υπήρξε ο γενικός διευθυντής του « Ξίδι Μετέωρα » μιας παραγωγικής μονάδας ξιδιού του αγροτικού συνεταιρισμού Τρικάλων με δυναμικότητα 25 ατόμων και 30.000 λίτρων εμφιαλωμένου ξιδιού ημερησίως. Εκτός από την γενική διεύθυνση του εργοστασίου υπήρξε υπεύθυνος για την διασφάλιση ποιότητας μέσω προτύπων ISO 9001:2018, IFS Version 6.1 και ISO 22000:2018. Είναι συνεργάτης και εκπαιδευτής του ΙΕΚ open mellon από το 2017