Σεμινάρια

  • Διάρκεια
   Θεωρητική Εκπαίδευση: 10 Ώρες | Πρακτική Εκπαίδευση: 5 ώρες
  • Κόστος
   140 € / 2 Εγγραφές ή early registration 100 €
  • Τόπος Υλοποίησης
  •  
Ασθένειες και Εχθροί των Μελισσών: Μέθοδοι Πρόληψης και Ορθολογικής Αντιμετώπισης (ΕΞ-ΑΜ015)

Αντικείμενο του προγράμματος είναι οι ασθένειες και οι εχθροί των μελισσών και τα προβλήματα που δημιουργούν στα μελίσσια και γενικότερα στη μελισσοκομική επιχείρηση.

Οι εκπαιδευόμενοι θα αποκτήσουν τις απαραίτητες θεωρητικές γνώσεις αλλά θα μάθουν και στη πράξη (κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης σε μελισσοκομείο), να αναγνωρίζουν τις ασθένειες και εχθρούς των μελισσών και να εφαρμόζουν μεθόδους πρόληψης και αντιμετώπισης τους.

Στόχος του σεμιναρίου είναι να δώσει στους εκπαιδευόμενους σωστές θεωρητικές βάσεις ώστε να είναι ικανοί να αναγνωρίσουν τα συμπτώματα και να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις των ασθενειών και εχθρών του μελισσιού, και επιπλέον να είναι σε θέση να εφαρμόσουν μεθόδους πρόληψης και αντιμετώπισης αυτών.

Αφορά μελισσοκόμους που ενδιαφέρονται να μάθουν τα αίτια, τα συμπτώματα και τις επιπτώσεις των εχθρών και ασθενειών και επιζητούν να αποκτήσουν τις γνώσεις εκείνες που θα τους επιτρέψουν να τις προλαμβάνουν αλλά και να τις αντιμετωπίζουν με ορθολογικό τρόπο, με σεβασμό προς την μέλισσα, το περιβάλλον και την ποιότητα των μελισσοκομικών προϊόντων.

Θεωρητική Εκπαίδευση (Διάρκεια: 10 διδακτικές ώρες)

 1. Τι είναι ασθένεια; Αξιολόγηση επιπτώσεων της ασθένειας.
 2. Γενικές αρχές πρόληψης και αντιμετώπισης ασθενειών.
 3. Πρόληψη και Αντιμετώπιση με μελισσοκομικούς χειρισμούς
 4. Μελισσοφάρμακα: είδη, χρήση, κατάχρηση και επιπτώσεις.
 5. Αμερικάνικη Σηψιγονία, Ευρωπαϊκή Σηψιγονία, Ασκοσφαίρωση
 6. Νοζεμίαση
 7. Βαρροϊκή Ακαρίαση
 8. Τραχειακή Ακαρίαση
 9. Ιώσεις
 10. Κηρόσκωρος
 11. Σφήκες
 12. Λοιποί Εχθροί (έντομα, τρωκτικά, πτηνά, θηλαστικά)

Πρακτική Άσκηση (Διάρκεια: 5 διδακτικές ώρες)

 1. Ελέγχος συμπτωμάτων ασθενειών
 2. Αξιολόγηση έντασης ασθενειών
 3. Εφαρμογή μεθόδων αντιμετώπισης ασθενειών
Οι συμμετέχοντες θα παραλάβουν εκπαιδευτικό υλικό σε ηλεκτρονική μορφή το οποίο περιέχει τις εισηγήσεις του εκπαιδευτή και πρόσθετη πληροφόρηση σε σχέση με τα αντικείμενα που πραγματεύεται το σεμινάριο.

Κωνσταντίνος Μιναχείλης. Ο κος Μιναχείλης γεννήθηκε στη Βόρεια Εύβοια και ήρθε από πολύ νωρίς σε επαφή με τη μέλισσα και τη μελισσοκομία. Ως προπτυχιακός αλλά και ως μεταπτυχιακός φοιτητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών εξειδικεύθηκε στη μελισσοκομία ενώ κατά τα πρώτα εργασιακά του χρόνια η μελισσοκομία ήταν βασικό αντικείμενο εργασίας του. Δίδαξε μελισσοκομία αρχικά στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών και στη συνέχεια σε σεμινάρια του ΕΛΓΟ (πρώην ΟΓΕΕΚΑ) «ΔΗΜΗΤΡΑ», σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, σε αρχάριους και έμπειρους μελισσοκόμους, δραστηριότητα που συνεχίζει μέχρι σήμερα. Στα πλαίσια της διδακτορικής του διατριβής ερευνά τα είδη των άγριων μελισσών της Ελλάδας. Παράλληλα είναι κι ίδιος μελισσοκόμος και διαχειρίζεται μια μικρή οικογενειακή μελισσοκομική μονάδα.