-
-
ΔιάρκειαΘεωρητική Εκπαίδευση: 17 Ώρες | Πρακτική Εκπαίδευση: 8 ώρες
-
Κόστος150€ / 2 Εγγραφές 135 €
-
Τόπος Υλοποίησης
-
- Εκδηλωση Ενδιαφεροντος

Το πρόγραμμα: «Μελισσοκομία για αρχάριους: Γνωριμία με τη μέλισσα και την κοινωνία της, εκμάθηση βασικών μελισσοκομικών χειρισμών» αποτελεί μια εισαγωγή στο θαυμαστό κόσμο της μέλισσας και στην ενασχόληση της μελισσοκομίας.
- Αφορά όλους εκείνους που ενδιαφέρονται να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη μελισσοκομία και επιζητούν να αποκτήσουν τις βασικές γνώσεις και δεξιότητες χειρισμού των μελισσών.
- Η διδασκαλία γίνεται σε απλή γλώσσα, χωρίς υπερβολική ανάλυση και πάντα σε συνδυασμό με πρακτική άσκηση στο μελισσοκομείο.
- Οι εκπαιδευόμενοι θα αποκτήσουν βασικές θεωρητικές γνώσεις για την κοινωνία των μελισσών, και θα είναι σε θέση να χειρισθούν τα δικά τους μελίσσια και να εφαρμόσουν σε αυτά τους βασικούς μελισσοκομικούς χειρισμούς.
Τα σεμινάρια απευθύνονται αποκλειστικά σε αρχάριους μελισσοκόμους που θέλουν να ξεκινήσουν ή τώρα ξεκινάνε την ενασχόλησή τους με τη μελισσοκομία.
Θεωρητική Εκπαίδευση (Διάρκεια: 17 διδακτικές ώρες)
- Τα μέλη του μελισσιού: Εργάτρια – βασίλισσα – Κηφήνας
- Βιολογικός Κύκλος, κηρήθρα, η κοινωνία των μελισσών.
- Μορφολογία, ανατομία, φυσιολογία, αισθήσεις της μέλισσας
- Δραστηριότητες, συμπεριφορά των μελισσών (κατανομή εργασίας, επικοινωνία μελισσών, φερομόνες, προσανατολισμός, συλλογή τροφής, ομοιόσταση, σμηνουργία)
- Διατροφή των μελισσών
- Βασικός μελισσοκομικός εξοπλισμός (κυψέλη, εργαλεία, τρόπος χρήσης)
- Βασικοί Μελισσοκομικοί Χειρισμοί (επιθεώρηση μελισσιών, επιλογή θέσης μελισσοκομείου, μεταφορά μελισσιών, αποφυγή παραπλάνησης, αποφυγή λεηλασίας, χειρισμός ορφάνιας και ωοτόκων εργατριών, συλλογή αφεσμού, συνένωση και διαίρεση μελισσιών, προετοιμασία, συντήρηση, απολύμανση μελισσοκομικού υλικού)
Πρακτική Άσκηση (Διάρκεια: 8 διδακτικές ώρες)
- Τεχνική επιθεώρησης μελισσιών
- Αναγνώριση βασικών στοιχείων μελισσιού
- Χρήση βασικού μελισσοκομικού εξοπλισμού
- Εφαρμογή βασικών μελισσοκομικών χειρισμών και εργασιών.
Κωνσταντίνος Μιναχείλης. Ο κος Μιναχείλης γεννήθηκε στη Βόρεια Εύβοια και ήρθε από πολύ νωρίς σε επαφή με τη μέλισσα και τη μελισσοκομία. Ως προπτυχιακός αλλά και ως μεταπτυχιακός φοιτητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών εξειδικεύθηκε στη μελισσοκομία ενώ κατά τα πρώτα εργασιακά του χρόνια η μελισσοκομία ήταν βασικό αντικείμενο εργασίας του. Δίδαξε μελισσοκομία αρχικά στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών και στη συνέχεια σε σεμινάρια του ΕΛΓΟ (πρώην ΟΓΕΕΚΑ) «ΔΗΜΗΤΡΑ», σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, σε αρχάριους και έμπειρους μελισσοκόμους, δραστηριότητα που συνεχίζει μέχρι σήμερα. Στα πλαίσια της διδακτορικής του διατριβής ερευνά τα είδη των άγριων μελισσών της Ελλάδας. Παράλληλα είναι κι ίδιος μελισσοκόμος και διαχειρίζεται μια μικρή οικογενειακή μελισσοκομική μονάδα.