Νέα

Ένα από τα πλέον ουσιαστικά προγράμματα κατάρτισης στη Μελισσοκομία ολοκληρώθηκε το Σάββατο από τον εκπαιδευτικό οργανισμό Open Mellon στη Λάρισα με πολύ μεγάλη επιτυχία. Το πρόγραμμα με τίτλο «Μελισσοκομία για αρχάριους: Γνωριμία με τη μέλισσα και την κοινωνία της, εκμάθηση βασικών μελισσοκομικών χειρισμών» εισήγαγε τους καταρτιζόμενους στο θαυμαστό κόσμο της μέλισσας και στην ενασχόληση της μελισσοκομίας.

Το παρακολούθησαν άτομα που ήθελαν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη μελισσοκομία και τα οποία μέσα από μαθήματα για την κοινωνία και τη μορφολογία των μελισσών, για τη διατροφή της μέλισσας και τους μελισσοκομικούς χειρισμούς, για την κυψέλη, την κηρήθρα, τη συμπεριφορά των μελισσών και τον εξοπλισμό του μελισσοκόμου και του μελισσοκομείου, απέκτησαν τις βασικές γνώσεις και δεξιότητες χειρισμού των μελισσών.Το ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο του προγράμματος ήταν ότι συνδύασε τη θεωρητική εκπαίδευση με την πρακτική άσκηση σε μελισσοκομείο και πλέον οι καταρτιζόμενοι μπορούν να ασχοληθούν αποτελεσματικά με τα δικά τους μελίσσια.

Τη θεωρητική κατάρτιση έκανε ο γεωπόνος εκπαιδευτής Κώστας Μιναχείλης, ενώ η πρακτική άσκηση έγινε στα μελισσοκομεία του έμπειρου μελισσοκόμου κ. Κώστα Μυγδανάλευρου ο οποίος μύησε τους καταρτιζόμενους σε πολλά από τα μυστικά της μελισσοκομικής τέχνης.

Σύντομα θα γίνει ο 2ος κύκλος εκπαίδευσης για αρχάριους, ενώ θα πραγματοποιηθεί και εξειδικευμένο σεμινάριο με αντικείμενο «Διαδικασία συλλογής μελισσοκομικών προϊόντων». Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν το site www.openmellon.gr ή να τηλεφωνήσουν στο 2410550320 για να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους σε αυτά τα σεμινάρια.

Ολοκληρώθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία το πρόγραμμα κατάρτισης που υλοποίησε η Open Mellon με τίτλο "Εξαγωγές αγροτικών προϊόντων". Το σεμινάριο παρακολούθησαν άτομα που παράγουν ή θέλουν να παράγουν αγροτικά προϊόντα και έμαθαν το θεσμικό πλαίσιο για τη διεθνοποίηση των δραστηριοτήτων τους και τον τρόπο που μπορούν να οργανώσουν την επιχείρησή τους στη βάση ενός Επιχειρηματικού Σχεδίου (αξιολόγηση δυνατότητας εξαγωγών, ευκαιρίες, δυνατότητες απειλές, Έρευνα αγορών, τιμολογιακή πολιτική, μεταφορά προϊόντων κλπ.) προκειμένου με επιτυχία να διεισδύσουν με επιτυχία σε ξένες αγορές. Επίσης οι καταρτιζόμενοι έμαθαν τις απαιτήσεις – προδιαγραφές που θα πρέπει να πληρούν τα προϊόντα τους προκειμένου να εξαχθούν και τους τρόπους πιστοποίησης των προιόντων τους. Επιστημονικός υπεύθυνος και εκπαιδευτής του προγράμματος ήταν ο επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κος Βλότζος και ο γεωπόνος Κος Περουλάκης.

Ήδη προγραμματίζεται ο 2ος κύκλος υλοποίησης του προγράμματος και όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν τους τρόπους και τις διαδικασίες εξαγωγής των προϊόντων τους μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Open Mellon www.openmellon.gr ή να επικοινωνήσουν με το 2410550320.

Η Γνώση μετατρέπεται σε Δεξιότητα και Ικανότητα. Οι καταρτιζόμενοι της Open Mellon επιθεωρούν μελίσσια, εκτιμούν και αποφασίζουν για τον κατάλληλο χειρισμό που απαιτείται να πραγματοποιήσουν. Πρώτη επίσκεψη στο μελισσοκομείο με τον βασικό εξοπλισμό που χρησιμοποιεί και ένας έμπειρος μελισσοκόμος… καπνιστήρι, ξέστρο και μία μόνο μάσκα.

Το Σεμινάριο «Μελισσοκομία για Αρχάριους», που διοργανώνει η Open Mellon συνδυάζει βασικές θεωρητικές γνώσεις σχετικά με τη μέλισσα και την κοινωνία της, αλλά και την απαραίτητη πρακτική εξάσκηση. Είναι με τέτοιο τρόπο δομημένο (πρόγραμμα σπουδών, μαθησιακά αποτελέσματα), έτσι ώστε οι συμμετέχοντες καταρτιζόμενοι μετά το πέρας του προγράμματος να είναι ικανοί να διαχειριστούν μόνοι τους και αποτελεσματικά έναν μικρό αριθμό μελισσιών.

Οι συνεργασία της Open Mellon με έμπειρους μελισσοκόμους οι οποίοι παρέχουν υποστήριξη και συμβουλευτική και μετά το τέλος του σεμιναρίου, καθιστούν το πρόγραμμα κατάρτισης την πλέον ολοκληρωμένη επιλογή για κάποιον που θέλει γνωρίσει τον θαυμαστό κόσμο της μέλισσας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμμετοχή σας στους επόμενους κύκλους σεμιναρίων που διοργανώνονται μπορείτε απευθύνεστε στο 2410 551320, στην ιστοσελίδα www.openmellon.gr, καθώς και στα γραφεία της Open Mellon A.E. επί της οδού Αλ. Παναγούλη 73, στην Λάρισα.