Νέα

10 Σεπ

Η σημασία της ορθολογικής αντιμετώπισης των εχθρών και ασθενειών του μελισσιού

Η μελισσοκομία ως ενασχόληση και ως επιχειρηματική αγροτική δραστηριότητα προωθείται τα τελευταία χρόνια ως διέξοδος από την οικονομική κρίση, ως ένα προσοδοφόρο επάγγελμα χωρίς ρίσκο που απαιτεί μικρό κόπο, χρόνο και χρήμα: η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική.

Δυστυχώς η κοινωνία των μελισσών με τα υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντα που παράγει αποτελεί στόχο για πάρα πολλούς επιβλαβείς οργανισμούς από μικροσκοπικούς όσο ένα κύτταρο έως μεγάλους όσο η αρκούδα!

Η μέλισσα με την πάροδο χιλιάδων χρόνων εξέλιξης έμαθε να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τους εχθρούς της. Δυστυχώς όμως η μεταφορά μέσω των δραστηριοτήτων του ανθρώπου καινούριων εχθρών και ασθενειών από άλλα είδη μελισσών και από άλλες περιοχές του πλανήτη, φέρνει πολλές φορές την μέλισσα και τη μελισσοκομία ως παραγωγικό κλάδο σε πολύ δύσκολη θέση.

Ως αναγκαίο κακό έρχεται και στη μελισσοκομία η χρήση χημικών ουσιών εντός της κυψέλης, ώστε να προληφθεί ή να αντιμετωπιστεί η ασθένεια και έτσι να μην χαθεί η παραγωγή ή ακόμη και τα ίδια τα μελίσσια. Η χρήση όμως χημικών ουσιών εντός της κυψέλης εγκυμονεί τους ίδιους κινδύνους με την χρήση των φυτοφαρμάκων: προσπαθώντας να αντιμετωπίσουμε την ασθένεια μπορεί να υποβιβάσουμε την ποιότητα των προϊόντων μας λόγω των υπολειμμάτων των χημικών ουσιών.
Η χρήση χημικών ουσιών εντός της κυψέλης είναι μερικές φορές αναπόφευκτη, για τη διάσωση των ίδιων των μελισσιών. Τότε οι χημικές ουσίες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται υποχρεωτικά σύμφωνα με τις οδηγίες που δίδονται από τον διακινητή και αναγράφονται στην ετικέτα του σκευάσματος. Εάν τα παραπάνω ακολουθηθούν πιστά, τότε μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την ασφάλεια μας, την ασφάλεια του καταναλωτή των μελισσοκομικών προϊόντων και την ασφάλεια του περιβάλλοντος.

Αντίθετα, η μη ορθολογική, η αλόγιστη χρήση χημικών ουσιών ή ακόμη χειρότερα η για οικονομικούς λόγους χρήση μη εγκεκριμένων χημικών ουσιών, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του ίδιου του μελισσοκόμου κατά την εφαρμογή αλλά και την υγεία των μελισσιών του. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα μελισσοκόμων που χρησιμοποιώντας λανθασμένες δόσεις χημικών ουσιών αντί σώσουν τα μελίσσια τους τα έχασαν! Ακόμη όμως κι αν αυτό δε συμβεί τα μελισσοκομικά προϊόντα λόγω των υψηλών συγκεντρώσεων υπολειμμάτων της δραστικής ουσίας υποβαθμίζονται, γίνονται ακατάλληλα για κατανάλωση και βλάπτουν την υγεία του καταναλωτή.

Η μόνη λύση για το παραπάνω πρόβλημα είναι η εφαρμογή χημικών ουσιών εντός της κυψέλης με ορθολογικό τρόπο. Αυτό σημαίνει χρήση της σωστής χημικής ουσίας, σε κατάλληλη δόση, με το σωστό τρόπο και στο σωστό χρόνο. Όμως για να γίνει ορθολογικά η εφαρμογή των χημικών ουσιών απαιτεί εκ μέρους του μελισσοκόμου άριστη γνώση: Πρώτον της βιολογίας της μέλισσας και της μελισσοκομικής τεχνικής, δεύτερον της βιολογίας του επιβλαβούς οργανισμού και τρίτον του τρόπου εφαρμογής και χειρισμού γεωργικών φαρμάκων.

Για ακόμη μια φορά λοιπόν αναδεικνύεται η σημασία που έχει η εκπαίδευση των μελισσοκόμων. Ειδικά στην περίπτωση της ορθολογικής χρήσης χημικών ουσιών υπάρχει κενό γνώσης όχι μόνο στους μελισσοκόμους αλλά γενικότερα στους αγρότες, κάτι που γίνεται εμφανές, δυστυχώς εκ του αποτελέσματός, με άπειρα παραδείγματα ανίχνευσης υπολειμμάτων στα αγροτικά προϊόντα και δυστυχώς μεγάλα προβλήματα υγείας στον αγροτικό πληθυσμό.

Οι μελισσοκόμοι οφείλουν να εκπαιδεύονται συνεχώς σχετικά με την αντιμετώπιση των εχθρών και ασθενειών. Είναι ο μόνος τρόπος για να έχουν δυνατά και υγιή μελίσσια, μεγάλη παραγωγή άριστων μελισσοκομικών προϊόντων διαφυλάττοντας συγχρόνως την υγεία τους αλλά και την υγεία του καταναλωτή. Δεν θα πρέπει τέλος να ξεχνάμε ότι υγιή μελίσσια είναι απαραίτητα και για την διαφύλαξη του περιβάλλοντος, καθώς η μέλισσα είναι απαραίτητη για την γονιμοποίηση των ανθών των φυτών, καλλιεργούμενων και αυτοφυών.

Στη βάση των παραπάνω η Open Mellon AE, έχει σχεδιάσει και θα υλοποιήσει σεμινάριο η έναρξη του οποίο θα πραγματοποιηθεί την 22/09/2015, με αντικείμενο τις μεθόδους πρόληψης και αντιμετώπισης των εχθρών και ασθενειών των Μελισσών.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να πάρετε τόσο στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.openmellon.gr/training/seminars/?r=view/26 , όσο και στο τηλ. 2410 551320, καθώς και από τα γραφείου του Οργανισμού επί της οδού Αλ. Παναγούλη 73 στη Λάρισα.

Για την Open Mellon A.E.,

Κώστας Μιναχείλης
Γεωπόνος – Μελισσοκόμος