Σεμινάρια

Φτιάχνω τα δικά μου γαλακτοκομικά προϊόντα

Το πρόγραμμα είναι  σχεδιασμένο  ώστε  να  εφοδιάσει  τους  εκπαιδευόμενους  με  όλες  τις  απαραίτητες πρακτικές  και  θεωρητικές  γνώσεις  σχετικά με όλη τη διαδικασία της ασφαλούς παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων στο σπίτι. Συστήνονται εύκολες και βασικές συνταγές που μπορείτε να τις χρησιμοποιείτε σε πολλές ακόμα παραλλαγές για να φτιάξετε βούτυρο, γιαούρτι και παγωτό στο σπίτι σας πολύ εύκολα και γρήγορα.

Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου, θα είστε σε θέση να:

  • Να δημιουργήσετε με υγιεινή και ασφάλεια τα δικά σας γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Να παρασκευάζετε τα δικά σας προϊόντα ειδικής διατροφικής αξίας
  • Να συντηρείτε και να ελέγχετε την ποιότητα των γαλακτοκομικών προϊόντων
  • Να δημιουργείτε τις δικές σας, προσωπικές, μοναδικές συνταγές
  • Να επιλέγετε την καλύτερη ποιότητα γάλακτος
Σκοπός του σεμιναρίου είναι να γνωρίσετε βασικές έννοιες όπως ποιες είναι οι πρώτες ύλες των γαλακτοκομικών προϊόντων, ποιοι διαφορετικοί τύποι υπάρχουν και πως γίνεται οι παρασκευή τους, καθώς επίσης και ποιοι κανόνες πρέπει να ακολουθούνται για την ασφαλή παρασκευή τους στο σπίτι. Το σεμινάριο θα σας εφοδιάσει με όλες τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες ώστε να μπορείτε να παράγετε μόνοι σας παραδοσιακά γαλακτοκομικά προϊόντα όπως κρέμα γάλακτος, βούτυρο, γιαούρτι, παγωτό, αλλά και ειδικής διατροφικής αξίας προϊόντα όπως κεφίρ ή κούμις. Πιο συγκεκριμένα, στο πρόγραμμα αναπτύσσονται οι βασικές συνταγές, ώστε οι αρχάριοι να αρχίσουν με εύκολα προϊόντα για να μάθουν τα βασικά και να καλύψουν τις καθημερινές ατομικές ή οικογενειακές τους ανάγκες.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε:

  • Λάτρεις του φυσικού και του χειροποίητου
  • Κάθε ενδιαφερόμενο που θέλει να αναπτύξει γνώσεις για την Γαλακτοκομία
  • Νέους που θέλουν να αποκτήσουν γνώσεις που θα τους εξασφαλίσουν νέες δυνατότητες εργασίας
  • Ερασιτέχνες ή επαγγελματίες παραγωγούς γαλακτοκομικών προϊόντων
  • Τεχνολόγους τροφίμων που θέλουν να εμπλουτίσουν τις επιστημονικές τους γνώσεις

Δεν απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις ή εμπειρία.

Α’ Μέρος – Βούτυρο και κρέμα γάλακτος

  • Γνωριμία με το γάλα (Συστατικά του γάλακτος - Φυσικοχημικά και βιοχημικά χαρακτηριστικά του γάλακτος - Μικροβιολογία νωπού γάλακτος – Αγελαδινό, πρόβειο και γίδινο γάλα).
  • Τεχνολογία κρέμας γάλακτος (Παρασκευή κρέμας - Ομογενοποίηση κρέμας - Παστερίωση κρέμας- Αποστείρωση κρέμας - Κατάψυξη κρέμας).
  • Συσκευασίας κρέμας γάλακτος - Ειδικοί τύποι κρέμας γάλακτος.
  • Βούτυρο (Ορισμός –Προδιαγραφές - Χημική σύσταση - Διατροφική αξία - Παράγοντες συνεκτικότητας βουτύρου).
  • Στάδια επεξεργασίας (Αποκορύφωση γάλακτος και τυποποίησης κρέμας - Ωρίμανση - Απόδαρση – Βουτυροποίηση - Συσκευασία και συντήρηση - Ειδικοί τύποι βουτύρων - Εμπλουτισμένα βούτυρα - Αρωματισμένα βούτυρα).

Β’ Μέρος – Γιαούρτι και ζυμούμενα προϊόντα

  • Γιαούρτι (Τεχνολογία παραγωγής – Καλλιέργειες - Διατροφική αξία – Συνταγές).
    Ξινόγαλα/βουτυρογάλατα (Τεχνολογία παραγωγής – Καλλιέργειες - Διατροφική αξία – Συνταγές).
  • Κεφίρ (Τεχνολογία παραγωγής – Καλλιέργειες - Διατροφική αξία – Συνταγές).
  • Κούμις – Dahi (Τεχνολογία παραγωγής – Καλλιέργειες - Διατροφική αξία – Συνταγές).
    Χρησιμοποίηση οξυγαλακτικών καλλιεργειών (Παρασκευή ζυμωμένων ειδών γάλακτος – γιαούρτη - βουτυρόγαλα).

Γ’ Μέρος - Παγωτό

  • Τεχνολογία παγωτού (Χημική σύσταση - Φυσικές ιδιότητες).
  • Ποιοτικός έλεγχος (Προετοιμασία - Μέθοδοι και εξοπλισμός παραγωγής).
    Τύποι παγωτού (Συνταγές – Τρόποι παρασκευής).
  • Συσκευασία-Συντήρηση.
  • Θρεπτική αξία (Αλλοιώσεις και ελαττώματα).
  • Προσδιορισμός ποσοστού διόγκωσης (Δομή – υφή - Συμπεριφορά του κατά του λιώσιμο).
Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Παρακολούθησης του σεμιναρίου
Οι συμμετέχοντες θα παραλάβουν σε ηλεκτρονική μορφή τις παρουσιάσεις των εκπαιδευτών