Σεμινάρια

Μαθαίνω να φτιάχνω το δικό μου τυρί

Το πρόγραμμα είναι  σχεδιασμένο  ώστε  να  εφοδιάσει  τους  εκπαιδευόμενους  με  όλες  τις  απαραίτητες πρακτικές  και  θεωρητικές  γνώσεις  σχετικά με όλη τη διαδικασία της ασφαλούς παραγωγής τυροκομικών προϊόντων στο σπίτι. Συστήνονται εύκολες και βασικές συνταγές που μπορείτε να τις χρησιμοποιείτε σε πολλές ακόμα παραλλαγές για να φτιάξετε τυρί φέτα και μυζήθρα, στο σπίτι σας πολύ εύκολα και γρήγορα.

Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου, θα είστε σε θέση να:

  • Να δημιουργήσετε με υγιεινή και ασφάλεια το δικό σας τυρί, το οποίο θα μπορείτε να συντηρείτε και να καταναλώνετε όλο το χρόνο
  • Να παρασκευάζετε με υγιεινή και ασφάλεια τα δικά σας τυριά τυρογάλακτος
  • Να δημιουργείτε τις δικές σας, προσωπικές, μοναδικές συνταγές
  • Να επιλέγετε την καλύτερη ποιότητα γάλακτος
Σκοπός του σεμιναρίου είναι να γνωρίσετε βασικές έννοιες όπως ποιές είναι οι πρώτες ύλες των τυριών, ποιοι διαφορετικοί τύποι τυροκομικών προϊόντων υπάρχουν και πως γίνεται οι παρασκευή τους, καθώς επίσης και ποιοι κανόνες πρέπει να ακολουθούνται για την ασφαλή παρασκευή τυριών στο σπίτι. Το σεμινάριο θα σας εφοδιάσει με όλες τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες ώστε να μπορείτε να παράγετε μόνοι σας λευκά τυριά άλμης όπως παραδοσιακή φέτα και τελεμέ αλλά και φρέσκα τυριά ή τυριά τυρογάλακτος (μυζήθρα, μανούρι, ανθότυρο).

Το σεμινάριο απευθύνεται σε:

  • Λάτρεις του φυσικού και του χειροποίητου
  • Κάθε ενδιαφερόμενο που θέλει να αναπτύξει γνώσεις για την Τυροκομία
  • Νέους που θέλουν να αποκτήσουν γνώσεις που θα τους εξασφαλίσουν νέες δυνατότητες εργασίας
  • Ερασιτέχνες ή επαγγελματίες παραγωγούς τυροκομικών προϊόντων
  • Τεχνολόγους τροφίμων που θέλουν να εμπλουτίσουν τις επιστημονικές τους γνώσεις

Δεν απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις ή εμπειρία.

Α’ Μέρος

  • Γνωριμία με το γάλα της τυροκόμησης (Συστατικά του γάλακτος - Φυσικοχημικά και βιοχημικά χαρακτηριστικά του γάλακτος - Μικροβιολογία νωπού γάλακτος – Αγελαδινό, πρόβειο και γίδινο γάλα).
  • Η Πήξη του γάλακτος (Πήξη με οξίνιση - Πήξη με ένζυμα, Μικτή πήξη – Καλλιέργειες του εμπορίου και ειδικά πρόσθετα – Απόδοση γάλακτος).
  • Ο εξοπλισμός τυροκόμησης (Απαραίτητος εξοπλισμός, καταλληλότητα υλικών κατασκευής, οικιακός και επαγγελματικός εξοπλισμός).
  • Στάδια της τυροκόμησης (Παρασκευή, ωρίμαση και συσκευασία τυριών).

Β’ Μέρος

  • Εισαγωγή στην σύγχρονη Τεχνολογία παρασκευής λευκών τυριών άλμης (φέτα και τελεμές) και τυριών τυρογάλακτος (μυζήθρα, ανθότυρο και μανούρι).
  • Βασική συνταγή παραδοσιακής φέτας και μυζήθρας.
  • Τυροκόμηση παραδοσιακής φέτας και μυζήθρας.

Γ’ Μέρος

  • Το αλάτι της Τυροκομίας. Τρόποι αλατίσματος. Τυριά με μειωμένη περιεκτικότητα νατρίου.
  • Παρασκευή και διατήρηση της άλμης.
  • Αλάτισμα και συσκευασία των τυριών που παρασκευάστηκαν στο Β΄ Μέρος.
  • Γευσιγνωσία: Ελληνικά Τυριά (δοκιμή, παρατηρήσεις).
Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Παρακολούθησης του σεμιναρίου
Οι συμμετέχοντες θα παραλάβουν σε ηλεκτρονική μορφή τις παρουσιάσεις των εκπαιδευτών