Σεμινάρια

Μεσογειακή Διατροφή και Μεσογειακό κελάρι

Η Μεσογειακή Διατροφή αντικατοπτρίζει τις τυπικές διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της Μεσογείου. Βασίζεται στην απλή παρασκευή εύγευστων πιάτων χάρη στην ευρεία γκάμα προϊόντων που παράγονται σε αυτές τις χώρες. 

Το σεμινάριο είναι σχεδιασμένο ώστε να έρθετε σε επαφή με τις αρχές και τα μυστικά τις μεσογειακής διατροφής και να γνωρίσετε τους τύπους και τρόπους παρασκευής παραδοσιακών προϊόντων που θα φτιάχνετε μόνοι σας από πρώτες ύλες που θα επιλέγετε, εξοικονομώντας χρήματα, αλλά και γνωρίζοντας «τι τρώτε».

 

 

Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου, θα είστε σε θέση να:

  • Γνωρίζετε βασικές έννοιες όπως τι είναι διατροφή και ποιες ανάγκες καλύπτει
  • Βασικές εφαρμογές τις μεσογειακής διατροφής σε διάφορες ηλικιακές ομάδες, φύλλο και εγκυμοσύνη
  • Αντιληφθείτε τις κύριες κατηγορίες μεθόδους επεξεργασίας, συντήρησης και αποθήκευσης του τροφίμου
  • Επιλέγετε τα σωστά προϊόντα διατροφής και τις πρώτες ύλες τους
  • Επιλέγετε τα σωστά υλικά και να αναπτύξετε τις απαραίτητες τεχνικές για τη δημιουργία ενός μεσογειακού κελαριού
  • Εξοικειωθείτε με τις βασικές παρασκευές
  • Παρασκευάζετε και να συντηρείτε παραδοσιακά προϊόντα όπως ζυμαρικά, πίτες, τουρσιά, ελιές, ψωμί, παστουρμά, κρέας παστό, ψάρια παστά, μουστάρδες, σάλτσες, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, λικέρ, εποχιακά γλυκά και άλλα πολλά
Σκοπός του σεμιναρίου είναι να εφοδιάσει τους εκπαιδευόμενους με όλες τις απαραίτητες πρακτικές γνώσεις σχετικά με τη δημιουργία παραδοσιακών προϊόντων και πιάτων διατροφής με βάση τη Μεσογειακή κουζίνα καθώς και εμπειρικούς τρόπους επεξεργασίας και συντήρησης τροφίμων. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί σε θέματα διατροφής και ειδικά στο πως επιτυγχάνετε μια ισορροπημένη διατροφή με βασικά δομικά στοιχεία τα μεσογειακά προϊόντα.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε:

  • Σε όλους όσους θέλουν να γνωρίσουν την μεσογειακή διατροφή και φτιάξουν το δικό τους μεσογειακό κελάρι
  • Σε νέους που θέλουν να αποκτήσουν γνώσεις που θα τους εξασφαλίσουν νέες δυνατότητες εργασίας
  • Σε επαγγελματίες τροφίμων σε βιοτεχνίες, εστιατόρια, ξενοδοχεία
  • Σε υποψήφιους επαγγελματίες τροφίμων
  • Λάτρεις της μεσογειακής κουζίνας

Δεν απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις ή εμπειρία.

Α. Μεσογειακή διατροφή 

  • Ισορροπημένη διατροφή – διατροφική πυραμίδα Μεσογειακής διατροφής – Ομάδες τροφίμων.
  • Φυσιολογία και σύσταση σώματος .
  • Μακρό – θρεπτικά συστατικά – Υδατάνθρακες – Πρωτεϊνη – Λίπη .
  • Μικρό – θρεπτικά συστατικά – βιταμίνες – Μέταλλα – Ιχνοστοιχεία.
  • Αλκοόλ 
  • Νερό – Ηλεκτρολύτες.
  • Επεξεργασία τροφίμων - Διατροφή σε διάφορες ηλικιακές ομάδες, φύλλο και εγκυμοσύνη .
  • Διατροφή και υγεία – Παχυσαρκία.

Β. Μεσογειακό κελάρι 

  • Μεταποιημένα τρόφιμα, Επεξεργασία & Διαλογή αγροτικών προϊόντων
  • Συντήρηση – Συσκευασία τροφίμων (Μέθοδοι & τεχνικές συντήρησης)
  • Σημαντικότητα της επεξεργασίας, συντήρησης και αποθήκευσης του τροφίμου
  • Βρώσιμες ελιές – Αρωματισμένα ελαιόλαδα και τουρσιά
  • Μαρμελάδες - Γλυκά του κουταλιού- κομπόστες
  • Άρτο-ζαχαροπλαστική
  • Παραδοσιακά Ζυμαρικά
  • Λιαστή τομάτα και φρούτα
  • Αποστάγματα - λικέρ
Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Παρακολούθησης του σεμιναρίου
Οι συμμετέχοντες θα παραλάβουν σε ηλεκτρονική μορφή τις παρουσιάσεις των εκπαιδευτών

Αγγελική Μακρή. Η κα. Μακρή είναι πτυχιούχος Τεχνολόγος Διατροφής του τμήματος Διατροφής Α.Τ.Ε.Ι.Θ., κάτοχος Μεταπτυχιακού διπλώματος του τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Παν/μίου Θεσσαλίας και υποψήφια διδάκτωρ της Ιατρικής σχολής του παν/μίου Αθηνών. Έχει εργαστεί ως διαιτολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Παχυσαρκίας DNA, στο στρατιωτικό νοσοκομείο Martin Army, Κολόμπους – Η.Π.Α., ενώ τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως σύμβουλος διατροφής, διευθύνοντας το δικό της γραφείο.
Διαθέτει ιδιαίτερη εξειδίκευση στην Ανάπτυξη παραδοσιακών Ελληνικών συνταγών χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες και λίπος και σε θέματα Μεσογειακής Διατροφής, καθώς και διδακτική εμπειρία σε ενήλικες.