Σεμινάρια

Μαθαίνω να φτιάχνω τη δική μου μπύρα

Η κατ’ οίκον παρασκευή μπύρας (Οικιακή ζυθοποίηση) είναι ένα πολύ διαδεδομένο χόμπι που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα. Στο σεμινάριο το οποίο αποτελείται από τρία μέρη (1o “BK” Beer Kit, 2o “ΜΧ” Malt eXtract, 3o “AG” All grain), αναλύονται η θεωρία και οι τεχνικές παραγωγής μπύρας στο σπίτι. Κάθε ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει είτε και τις τρεις ενότητες ή μεμονωμένη ενότητα ανάλογα με τις ανάγκες τους ή τις προηγούμενες γνώσεις και εμπειρία του.

Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου, θα είστε σε θέση να:

  • Γνωρίζετε την παρασκευή, εμφιάλωση και γευσιγνωσία διαφορετικών ειδών μπύρας
  • Γνωρίζετε τη διαδικασία παρασκευής διαφορετικών ειδών μπύρας
  • Αναπτύξετε τη δική σας συνταγή μπύρας
  • Επιλέγετε και να χρησιμοποιείτε τον απαραίτητο εξοπλισμό για την οικιακή ζυθοποίηση
  • Εμφιαλώνετε τη μπύρα που θα παράγετε
  • Αναπτύξετε δεξιότητες γευσιγνωσίας

Εκπαιδευτής του σεμιναρίου είναι ο Αλέξανδρος Σεϊντάνης διαχειριστής του beer.gr και ένας από τους πρωτοπόρους στην παρασκευή σπιτικής μπύρας στην Ελλάδα.

Σκοπός του σεμιναρίου είναι να εφοδιάσει τους εκπαιδευόμενους με όλες τις απαραίτητες θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις σχετικά με τη διαδικασία σπιτικής ζυθοποίησης και ανάπτυξης συνταγών. Επίσης παρουσιάζονται μέθοδοι μέχρι την εμφιάλωση της. Στόχος είναι οι συμμετέχοντες να μπορούν να παράγουν τη δική τους βύνη και εν συνεχεία τη δική τους μπύρα και να είναι σε θέση να αξιολογήσουν το τελικό τους προϊόν.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε:

  • Κάθε ενδιαφερόμενο που θέλει να αναπτύξει γνώσεις για την οικιακή ζυθοποίηση
  • Νέους που θέλουν να αποκτήσουν γνώσεις που θα τους εξασφαλίσουν νέες δυνατότητες εργασίας
  • Κάθε ενδιαφερόμενο που θέλει να παρασκευάσει μπύρα στο σπίτι του
  • Αρχάριους ζυθοποιούς που θέλουν να περάσουν στο επόμενο επίπεδο δεξιοτήτων
  • Ερασιτέχνες ζυθοποιούς μέσου επιπέδου που θέλουν να αποκτήσουν πλήρη έλεγχο του αποτελέσματος
  • Λάτρεις του φυσικού και του χειροποίητου
  • Τεχνολόγους τροφίμων

Πρώτη Ενότητα: Φτιάχνω σπιτική μπύρα με τη μέθοδο “BK” Beer Kit
Στο σεμινάριο “ΒΚ” αναλύονται τα συστατικά της μπύρας και ο ρόλος τους στο τελικό αποτέλεσμα, τα είδη μπύρας μέσα από γευστική δοκιμή προϊόντων ελληνικών μικροζυθοποιίων και γίνεται παρασκευή μπύρας με τη μέθοδο “BK” Beer Kit.
Δομή – Ενότητες

  • Εισαγωγή στη βυνοποίηση-ζυθοποίηση
  • Συστατικά της μπύρας, χαρακτηριστικά, στάδια παραγωγής, επίδραση στο τελικό αποτέλεσμα
  • Είδη μπύρας, σχολές, Ελληνικά ΜΖ, γευστική δοκιμή
  • Διαδικασία παραγωγής μπύρας, μέθοδοι (στάδια), θεωρητική βάση
  • Απολύμανση, προετοιμασία και παρασκευή μπύρας με ΒΚ
  • Συνθήκες ζύμωσης & αποθήκευσης, κίνδυνοι

Πλεονεκτήματα: Πολύ εύκολη μέθοδος, πολύ σύντομη και με τις ελάχιστες απαιτήσεις σε γνώσεις και εξοπλισμό.
Μειονεκτήματα: Ελάχιστη δυνατότητα επέμβασης στο τελικό αποτέλεσμα.

Δεύτερη Ενότητα: Φτιάχνω σπιτική μπύρα με τη μέθοδο “ΜΧ” Malt eXtract
Στο σεμινάριο “ΜΧ” αναλύονται τα συστατικά της μπύρας και ο ρόλος τους στο τελικό αποτέλεσμα, τα είδη μπύρας μέσα από γευστική δοκιμή προϊόντων ελληνικών μικροζυθοποιίων και γίνεται παρασκευή μπύρας με τη μέθοδο “ΜΧ” Malt eXtract. Παράλληλα, εμφιαλώνεται μπύρα που έχει παρασκευαστεί σε προηγούμενο σεμινάριο ώστε να καλυφθεί ολόκληρη η διαδικασία.

Δομή – Ενότητες

  • Τεχνικές και μέθοδοι ζυθοποίησης
  • Ετοιμασία νερού για steeping / παρουσίαση BeerSmith
  • Ζύγιση λυκίσκου, ετοιμασία χρονόμετρων
  • Βρασμός, προσθήκη λυκίσκου / Γευστική δοκιμή μπυρών
  • Εμφιάλωση προηγούμενης παρτίδας, απολύμανση κάδων
  • Ψύξη, αερισμός, μαγιά

Πλεονεκτήματα: Σχεδόν πλήρης έλεγχος του τελικού αποτελέσματος, απεριόριστες επιλογές τύπων μπύρας, χρωμάτων, αλκοόλ, γεύσεων, αρωμάτων κτλ.
Μειονεκτήματα: Μεγαλύτερες απαιτήσεις σε χώρο, χρόνο και εξοπλισμό.

Τρίτη Ενότητα: Φτιάχνω σπιτική μπύρα με τη μέθοδο “AG” All grain
Το τρίτο μέρος του σεμιναρίου παρουσιάζει τη διαδικασία ζυθοποίησης με χρήση βύνης στη βασική της μορφή, με τη μέθοδο “AG” All grain. Πρόκειται για την μέθοδο που ακολουθείται από όλες τις ζυθοποιίες καθώς δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα και ταυτόχρονα είναι η πιο οικονομική αφού η πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται δεν έχει υποστεί άλλη επεξεργασία από αυτή της αρχικής βυνοποίησης.

Δομή – Ενότητες

  • Ετοιμασία νερού για εκχύλιση
  • Ζύγιση υλικών, ετοιμασία χρονόμετρων
  • Παρουσίαση BeerSmith
  • Εκχύλιση
  • Εμφιάλωση προηγούμενης παρτίδας
  • Βρασμός, προσθήκη λυκίσκου
  • Γευστική δοκιμή μπυρών
  • Aπολύμανση κάδων
  • Ψύξη, διήθηση, αερισμός, μαγιά

Πλεονεκτήματα: Πλήρης έλεγχος του τελικού αποτελέσματος, απεριόριστες επιλογές τύπων μπύρας, χρωμάτων, αλκοόλ, γεύσεων, αρωμάτων κτλ.
Μειονεκτήματα: Ακόμη μεγαλύτερες απαιτήσεις σε χώρο, χρόνο και εξοπλισμό.

Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Παρακολούθησης του σεμιναρίου
Οι συμμετέχοντες θα παραλάβουν σε ηλεκτρονική μορφή τις παρουσιάσεις των εκπαιδευτών