Σεμινάρια

Παράγω τα δικά μου αρωματικά φυτά και βότανα Μαγειρικής

Η Μεσογειακή κουζίνα χαρακτηρίζεται από την χρήση αρωματικών φυτών ως αρτύματα μαγειρικής σε τόσο μεγάλο βαθμό που μια ολόκληρη κατηγορία φυτών κατάλληλα για αυτή την χρήση να ονομάζετε πλέον «αρτυματικά» φυτά.

Η μεγάλη αύξηση των τιμών των αγροδιατροφικών προϊόντων, ειδικά όσων προέρχονται από βιολογικές καλλιέργειες, χωρίς λιπάσματα, εντομοκτόνα και αγροχημικά, σε συνδυασμό με τη δραματική πτώση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, απαιτεί εναλλακτικές λύσεις!

Το συγκεκριμένο σεμινάριο μπορεί να σας δώσει όλες τις γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου μόνοι σας να καλλιεργήσετε τα φυτά που προορίζονται προς μαγειρική χρήση. 

Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου, θα είστε σε θέση να:

  • Αντιληφθείτε τις κύριες κατηγορίες των αρτυματικών φυτών και μαγειρικών βοτάνων
  • Επιλέγετε φυτά ανάλογα με το κλίμα (παραθαλάσσιο, ορεινό, αστικό) και το μικροκλίμα (σκιερό, ηλιόλουστο μέρος)
  • Επιλέγετε τα σωστά υλικά κήπου ή παρτεριού όπως γλάστρες, τοιχώματα, υλικά αποστράγγισης κ.α
  • Καλλιεργείτε τα δικά σας φυτά
  • Επιλέγετε το σωστό τρόπο άρδευσης
  • Συγκομίζετε και να διατηρείτε τα φυτά σας για πολύ καιρό.
Σκοπός του σεμιναρίου είναι να γνωρίσετε βασικές έννοιες όπως τι είναι τα αρτυματικά φυτά, πως αναπτύσσονται, πως μπορούν να καλλιεργηθούν σε κήπους – βεράντες – παρτέρια και να κατανοήσετε τις γενικές αρχές χρήσης βοτάνων στη μαγειρική. Το σεμινάριο θα σας εφοδιάσει με όλες τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες ώστε να μπορείτε να καλλιεργήσετε με επιτυχία τα αρτυματικά φυτά που καθημερινά καταναλώνετε, από την σπορά και μεταφύτευση έως την συγκομιδή και αποθήκευση, εξοικονομώντας χρήματα αλλά κυρίως γνωρίζοντας πλήρως τις συνθήκες που καλλιεργήθηκαν ώστε να αποφεύγετε υπολείμματα φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων στο τραπέζι σας.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε:

  • Λάτρεις της μαγειρικής και των βοτάνων
  • Αρχάριους που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στο χώρο της καλλιέργειας
  • Ιδιοκτήτες μικρών και μεγάλων κήπων ή βεράντας
  • Επαγγελματίες και ερασιτέχνες κηποτέχνες – καλλιεργητές
  • Γεωτεχνικούς που θέλουν να εμπλουτίσουν τις επιστημονικές τους γνώσεις
  • Κάθε ενδιαφερόμενο που θέλει να αναπτύξει γνώσεις για τα αρτυματικά φυτά

Δεν απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις ή εμπειρία.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου αναλύονται οι παρακάτω θεματικές ενότητες:

  • Εισαγωγικά στοιχεία: Ταξινόμηση και προσδιορισμός των μαγειρικών βοτάνων (Ενδεικτικά : Άνηθος, Απήγανος, Βανίλια, Βασιλικός, Γιασεμί, Δάφνη, Δεντρολίβανο, Δυόσμος, Εστραγκόν, Θυμάρι, Κόλλιαντρος, Μαϊντανός, Μαντζουράνα, Μάραθος, Μέντα, Ρίγανη, Σαφράν, Σχινόπρασο, Φασκόμηλο).
  • Κυριότερες ομάδες αρτυματικών φυτών και άγνωστα βότανα.
  • Καλλιεργητικές τεχνικές: Έδαφος και κλίμα, Διαχείριση νερού, Θρεπτικά στοιχεία και λιπάσματα, Παθογόνα και άλλα προβλήματα.
  • Σπορά και εγκατάσταση αρτυματικών φυτών.
  • Ανάπτυξη αρτυματικών φυτών: Τρόποι πολλαπλασιασμού μαγειρικών βοτάνων, Αναζωογόνηση πολυετών φυτών.
  • Σχεδιασμός κήπου αρτυματικών φυτών. Εντάξτε το άρωμα στο παρτέρι σας.
  • Μαγειρεύοντας με τα βότανα: Γενικές αρχές χρήσης βοτάνων στη μαγειρική, Συγκομιδή βοτάνων (ρίζες, φύλλα, σπόροι και καρποί), Μετασυλλεκτικοί χειρισμοί, Αποξήρανση βοτάνων, Μαγειρικές χρήσεις βοτάνων (γαρνιτούρα, αφεψήματα, έλαια, τυριά, μέλι), Τα βότανα στη ζαχαροπλαστική.
Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Παρακολούθησης του σεμιναρίου
Οι συμμετέχοντες θα παραλάβουν σε ηλεκτρονική μορφή τις παρουσιάσεις των εκπαιδευτών