Σεμινάρια

Αστική Λαχανοκομία: πώς να καλλιεργήσω στον κήπο, στο μπαλκόνι, στο κτήμα

Αστική Λαχανοκομία σημαίνει αξιοποίηση των μικρών ελεύθερων χώρων του σπιτιού ή ενός μικρού κτήματος με σκοπό την παραγωγή, μεταποίηση και διανομή λαχανικών στην περιοχή μας.

Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει, εκτός των άλλων, σε μια ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση των τιμών των αγροδιατροφικών προϊόντων, ειδικά όσων προέρχονται από βιολογικές καλλιέργειες, χωρίς λιπάσματα, εντομοκτόνα και αγροχημικά. Το συγκεκριμένο σεμινάριο μπορεί να σας δώσει όλες τις γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου μόνοι σας να καλλιεργήσετε τα λαχανικά που καταναλώνετε καθημερινά.

 

 

Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου, θα είστε σε θέση να:

  • Γνωρίζετε βασικές έννοιες όπως τι είναι λαχανόκηπος και ποιες ανάγκες καλύπτει
  • Βασικές εφαρμογές σε κήπους – βεράντες – μικρά αστικά και περιαστικά κτήματα
  • Αντιληφθείτε τις κύριες κατηγορίες των λαχανικών και τις καλλιεργητικές τους φροντίδες
  • Επιλέγετε φυτά ανάλογα με το κλίμα (παραθαλάσσιο, ορεινό, αστικό) και το μικροκλίμα (σκιερό, ηλιόλουστο μέρος)
  • Επιλέγετε το σωστό τρόπο άρδευσης
  • Επιλέγετε το σωστό φυτικό υλικό και να αναπτύξετε τις απαραίτητες τεχνικές για τη δημιουργία ενός λαχανόκηπου
  • Να εξοικειωθείτε με τις βασικές παθήσεις των φυτών και την πρόληψή τους.
  • Να διατηρείτε σπόρους για την επόμενη χρονιά
Σκοπός του σεμιναρίου είναι να γνωρίσετε βασικές έννοιες όπως τι είναι λαχανόκηπος, ποιες ανάγκες καλύπτει, βασικές εφαρμογές σε κήπους – βεράντες – μικρά αστικά και περιαστικά κτήματα και να κατανοήσετε τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν την καλλιέργεια των λαχανικών. Το σεμινάριο θα σας εφοδιάσει με όλες τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες ώστε να μπορείτε να μπορείτε να καλλιεργήσετε με επιτυχία τα λαχανικά που καθημερινά καταναλώνετε, από την σπορά και μεταφύτευση έως την συγκομιδή και αποθήκευση, εξοικονομώντας χρήματα αλλά κυρίως γνωρίζοντας πλήρως τις συνθήκες που καλλιεργήθηκαν ώστε να αποφεύγετε υπολείμματα φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων στο τραπέζι σας.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε:

  • Αρχάριους που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στο χώρο της λαχονοκομίας
  • Ιδιοκτήτες μικρών και μεγάλων κήπων ή κτημάτων
  • Λάτρεις των λαχανικών
  • Επαγγελματίες και ερασιτέχνες καλλιεργητές λαχανικών

Δεν απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις ή εμπειρία.

Α. Εισαγωγικά στοιχεία

  • Ορισμός και Τύποι Αστικής Λαχανοκομία.
  • Οι παράγοντες που επηρεάζουν την καλλιέργεια των λαχανικών (έδαφος, αέρας, άνθρωπος, χρόνος, φυτά).
  • Σχεδιασμός Οικιακού-Αστικού Λαχανόκηπου.

Β. Καλλιεργητικές εργασίες

  • Προετοιμασία σπορείου.
  • Σπορά και μεταφύτευση λαχανικών.
  • Εποχή και τεχνικές.
  • Συγκαλλιέργεια και εναλλαγή λαχανικών.
  • Ζιζάνια και αντιμετώπιση.
  • Πότισμα και λίπανση.

Γ. Η καλλιέργεια των σημαντικότερων λαχανικών*

  • Τα κολοκυνθοειδή: αγγούρι, καρπούζι, κολοκύθι, πεπόνι.
  • Τα σολανοειδη: τομάτα, πατάτα, πιπεριά, μελιτζάνα.
  • Τα σταυρανθή: κουνουπίδι, λάχανο, ραπανάκι.
  • Τα σύνθετα: αγκινάρα, αντίδι, μαρούλι, ραδίκι.
  • Τα βολβώδη: κρεμμύδι, σκόρδο, πράσο, σπαράγγι.
  • Τα σκιαδόμορφα: καρότο, σέλινο, μαϊντανός.
  • Τα ψυχανθή: κουκιά, μπιζέλι (αρακάς), φασόλι.
  • Άλλα: μπάμια, παντζάρι, σπανάκι.

*Για κάθε φυτό θα αναλυθούν: Τα βοτανικά χαρακτηριστικά του. Οι κατάλληλες εδαφοκλιματικές συνθήκες. Η εποχή σποράς/φύτευσης και συγκομιδής. Οι σημαντικότερες ποικιλίες. Οι σωστοί συνδυασμοί φυτών στον λαχανόκηπο. Οι κυριότεροι εχθροί και ασθένειες. 

Δ. Μετασυλλεκτικοί χειρισμοί λαχανικών

  • Δυνατότητες συντήρησης - αποθήκευσης, εμπόδια και μέσα.
Οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Παρακολούθησης του σεμιναρίου
Οι συμμετέχοντες θα παραλάβουν σε ηλεκτρονική μορφή τις παρουσιάσεις των εκπαιδευτών